maj 11 2015

Belysning i sovrummet

Det är viktigt att tänka på vilken typ a ljus man väljer i sitt sovrum för att underlätta avslappningsprocessen.

Sovrummet är eller borde åtminstone vara din absoluta fristad där omgivningen i så hög grad som möjligt hjälper dig att finna ro efter vad många idag upplever som långa och stressiga dagar. Det är nämligen så att vi aldrig varit mer utarbetade och i behov av vila än nu. I alla fall rent mentalt sett. Att uppföra en plats där du verkligen kan koppla av, är därför av absolut högsta vikt, för att ge dig själv riktiga förutsättningar att kunna ladda om batterierna.

Sovrumsbelysning

Det viktiga när det kommer till att skapa lugn med belysningen är att inte använda ett alternativ som lyser alldeles för starkt, då detta är en signal till kroppen att hålla sig vaken. Det är egentligen inte konstigare än att vi rent evolutionsmässigt lärt oss att sova när solen gått ner och vakna när den åter gått upp på horisonten.

Många väljer lampor med dovare ljus och i vissa fall dimmeralternativ för att kunna ställa ljusstyrkan precis som man vill, men det är inte bara styrkan som spelar in utan även vilken typ av ljus man valt, till exempel om det i grunden har en varm eller kall känsla.

Det finns LED-belysning som passar perfekt i sovrummet. Det brukar ofta handla om LED-lampor med liten sockel och som har en lyskraft betydligt svagare än de 100 lumen man vanligtvis brukar tala om när man ser till vanlig allmänbelysning. Lampor av denna sort finns en massvis av olika modeller och utformningar, vilket på sätt och vis gör det både enkelt och svårt att välja ut något som passar just dig. Hur man än ser på saken är dock valfriheten att föredra framför ett magrare utbud som kanske i slutändan inte ens kommer i närheten av att uppfylla just de krav du ställer.

Med övergången från lampor där watt talade om ljusstyrkan, till där lumen och kelvin plötsligt har en betydelse, kan förvirringen kännas stor. Föst ska sägas att LED endast förbrukar ca 10% energi om man jämför med den gamla varianten av glödlampor. Den har längre livslängd och är mindre ömtålig. Halogen lampan har  70% mindre förbrukning än glödlampan och ger ett mjukt och behagligt sken.

Watt är inte längre ett mått på ljusstyrkan, utan enbart ett mått på hur mycket energi lampan gör av med. Lumen är ett mått för att mäta ljusmängden och kelvin anger vilken färgtemperatur lampan har. Ju lägre kelvin desto varmare lampa och ju högre desto kallare. Färgtemperaturen hos en vanlig glödlampa är ungefär 2700 kelvin. Man måste kombinera dessa två för att få fram en lämplig ljuskälla.

Jämförelsetabell mellan glölampans watt och lumen

  • 15W -> 90 lm
  • 25W -> 200 lm
  • 40W -> 420 lm
  • 60W ->720 lm
  • 75W -> 950 lm
  • 100W -> 1300 lm

WordPress Themes