mar 04 2013

El-manövrerade sängar – bra eller dåligt?

Tidigare när någon pratade om el-manövrerade sängar refererade man direkt till vårdsängar, sängar som fanns för personer med funktionsnedsättning som behövde hjälp för att ta sig i och ur sängen. Idag däremot har det blivit mer och mer vanligt med el-manövrerade sängar och det finns idag många som tycker att detta är ett lyxval i sitt sovrum. Att kunna hissa upp ryggstödet för att lättare kunna ligga och läsa en bok, eller för att se på tv i sängen.

gammal elsäng

I och med att efterfrågan ökat på denna typen av sängar har även utbudet ökat och det finns idag el-manövrerade sängar i alla olika prisklasser. I och med att utbudet ökat så innebär det att det idag kan skilja mycket i kvalité på den el-säng du köper. Kan man ha som riktlinje att ” du får det du betalar för”? Eller stämmer det inte in på just el-manövrerade sängar?

Ja, vi skulle rekommendera detsamma här som för övriga sängar, att besöka leverantörerna och prova. Be gärna en säljare om hjälp för att få råd och tips om just den säng du provar. Det man bör tänka på här är detsamma som på vanliga sängar, storlek på sängen, hård eller mjuk madrass och val av bäddmadrass. Eftersom det skiljer otroligt i pris, från cirka 5 tusen kronor till hela 90 tusen kronor tåls det att fundera på om den dyraste sängen verkligen är värd sitt pris. Om du bara väljer att köpa en el-manövrerad säng för att du vill kunna höja huvudänden då du ska läsa eller titta på tv så kanske det inte är royce-royce modellen du behöver.

Det som är bra att tänka på med el-manövrerade sängar är att det inte går att ha en gemensam bäddmadrass eftersom det då inte går att justera madrasserna separat. Detta innebär att ni får leva med skarven mellan sängarna, det tål att tänkas på om det då är värt att ha el-funktionen. En annan sak som tål att tänkas på är att det finns en klämrisk med en el-manövrerad säng. Har ni småbarn kan detta innebära en skaderisk som ni bör tänka över.

Men i övrigt så finns det mycket fördelar och lyx med el-manövrerade sängar och det blir verkligen ett + i kanten i sovrummet, särskilt idag då det finns så pass många prisvärda varianter.

WordPress Themes